Rontu met kluif

De eerste weken van hun leven drinken de pups bij hun moeder. Vanaf het moment dat de tandjes doorkomen (rond de 3e week) gaan de pups wennen aan vast voedsel, meestal een soort pap van geweekte brokken. Langzaam aan wordt het melk drinken minder en het eten van vast voedsel meer. Rond de 6 weken zijn de pups in staat droge puppybrokjes te eten.

Een pup van 8 weken tot 4 maanden geef je 3 รก 4 maal per dag voer. Na 3 maanden 3 maal daags, na 6 maanden kan de pup overgaan op 2 maal daags. Zorg er wel voor dat uw hond over voldoende vers drinkwater beschikt.

De puppybrokjes kunnen gegeven worden tot ongeveer 1 jaar. Hierna schakel je over op een zogenaamde volwassen brok. Doe dit overschakelen in ongeveer een week, dit om diaree te voorkomen.

Als de hond de leeftijd van ongeveer 8 jaar bereikt heeft, schakel dan over op een zogenaamde seniorenbrok. Zo'n brok bevat minder eiwitten en vetten omdat de oudere hond deze niet zoveel meer nodig heeft. Teveel aan eiwitten kan namelijk op latere leeftijd nierproblemen veroorzaken.

Indien uw hond een moeilijke eter is kan men een zogenaamd lam en rijst voeder geven, dit heeft een grotere acceptatie.

Keiko aan de BBQWe gaan in dit voedingsschema uit van droog voer omdat dit de voorkeur heeft boven zelf bereid voer of diners om de volgende redenen:

  • De samenstelling is altijd hetzelfde, alle voedingsstoffen, vitamines en mineralen zijn in de juiste hoeveelheid aanwezig.
  • Brokken zijn hard, dus beter voor het gebit.
  • Het is makkelijk te voeren.
  • Alles wordt gebruikt, men hoeft nooit iets weg te gooien.
  • De kosten zijn relatief laag.
  • De porties zijn klein, dus minder belasting van de maag en banden.

Ga nooit met uw hond spelen of uitlaten als deze net gegeten heeft. Hierdoor zou de hond een maagdraaiing (maagtorsie) kunnen krijgen. Symptomen van een maagtorsie: Braken maar er komt geen eten uit, alleen schuim en speeksel. Vaak kan men ook een bult waarnemen aan de zijkant van het lichaam. Wat te doen: hou de hond rustig en waarschuw direct de dierenarts, beter is het voorkomen van een maagtorsie door een uur voor en na het eten geen inspanning van de hond te verlangen.

Geef een hond NOOIT chocolade (mensen chocolade) en zorg dat hij dit ook nooit te eten kan krijgen, hierin zit theobromine, deze stof verlamt bij de hond de hartspier, met de dood tot gevolg. Houdt dit dus rond de feestdagen erg goed in de gaten, want er staat dan heel vaak chocolade op tafel en ze hebben het ze weggehaald als het moet.

En als je een hond wilt hebben die niet schooit als jezelf aan het eten bent (dit is fijn als je eens een keer gaat wandelen en even later in een restaurant beland), begin er dan niet aan om hem iets te geven. Dan bedoelen we natuurlijk niks geven als je aan het eten bent en nog beter is om helemaal niks geven wat voor mensen bestemt is. Mocht je ooit toch besluiten om hem wat te geven dat van je maaltijd over blijft geef dit dan door het in de etensbak te doen, dan gaat hij als het goed is nooit aan tafel schooien.