0 tot 3 weken | : groeien, eten en slapen |
3 tot 8 weken | : inprentingperiode |
8 tot 13 weken | : socialisatieperiode |
Inprentingsperiode
De inprentingfase of de gevoelige periode is een periode waarin voor dier of mens juist bepaalde waarnemingen of ervaringen leerprocessen kunnen plaatsvinden.
In deze periode moet de hond dus zoveel mogelijk mensen en kinderen zien (denk ook aan mensen in een rolstoel en mensen met een andere huidskleur). Maar ook als het kan kennismaken met andere dieren, blootgesteld worden aan verschillende geluiden en visuele waarnemingen (Het zogenaamde huis, tuin en keuken gebeuren).
Wanneer deze ervaringen niet plaatsvinden in deze daarvoor gevoelige periode, heeft het later plaatsvinden van deze ervaringen weinig of geen invloed meer op het leerproces.
De inprentingfase ligt vroeg in het leven en voltrekt zich zeer snel.
Wanneer een hond dus geen of te weinig van deze bovengenoemde prikkels in deze periode ervaart, is de kans groot dat het een terughoudende, angstige of zelfs agressieve hond wordt.
Hier ligt dus een belangrijke taak voor de fokker.
Socialisatieperiode
In deze periode leert de pup razendsnel, zijn indrukken zijn dan ook bepalend voor de rest van zijn toekomst. Alles wat de pup nu leert en beleefd, is bepalend voor zijn mogelijkheden in zijn toekomstige leven. De pup is veel gevoeliger voor indrukken en prikkels dan een volwassen hond. Dit betekent dat de pup zoveel mogelijk positieve ervaringen en zo min mogelijk negatieve ervaringen moet hebben.
Men kan de pup bijvoorbeeld meenemen in het verkeer, naar de hei of naar de markt. Kortom, naar alle wetenswaardigheden die hij straks moet kennen in zijn volwassen leven. Neem de pup op de markt bij voorkeur de eerste keer op de arm. De pup kan dan wel de drukte en bezigheden ervaren (positief) maar kan dan niet onder de voet gelopen worden als het erg druk is (negatief). Maak zo'n ervaring niet te lang, beter 6x 10 minuten dan lx een uur.
Probeer uw pup te behoeden voor nare ervaringen. Laat uw pup bijvoorbeeld nooit zonder toezicht met kinderen. Kinderen kunnen soms rare of wilde dingen doen (zonder kwaad in de zin te hebben) die een negatieve ervaring voor uw pup kunnen zijn. Mocht uw pup toch eens schrikken van of bang zijn voor iets, til hem dan niet op om hem te troosten. Door dit namelijk wel te doen bevestigd u juist zijn angst.
Wat u wel moet doen is: doe net of er niets aan de hand was, leid de pup af door met hem te spelen en heel vrolijk te doen. De pup bekijkt namelijk in grote mate hoe u reageert.
Enten, ontwormen en vlooienbestreiding
Een pup wordt voor het eerst geënt op de leeftijd van 6 weken, dit is de zogenaamde puppy enting. Deze enting is tegen hondenziekte, vaak wordt deze enting gecombineerd met parvo. Op de leeftijd van 9 weken moet de pup geënt worden tegen parvo en ziekte van Weil. De zogenaamde cocktail enting (tegen parvo, hondenziekte, leverziekte (HCC), ziekte van Weil en para-influenza) dient op de leeftijd van 12 weken te worden gegeven. Deze enting moet jaarlijks worden herhaald.
Als u naar het buitenland gaat moet de hond ook tegen hondsdolheid geënt worden. Dit dient tenminste 30 dagen voor vertrek te gebeuren, eventueel moet dit vergezeld worden van een gezondheidsverklaring, dit is echter afhankelijk van het land waar u naar toe wilt gaan. Indien het een pup betreft, laat deze dan in ieder geval niet tegen hondsdolheid enten voor de leeftijd van 3 maanden. In enkele gevallen kan de pup hierdoor een hersenbeschadiging oplopen.
Ook is het tegenwoordig verplicht als u met uw hond op vakantie gat om een hondenpaspoort te hebben, deze kunt u kopen bij de dierenarts en daar in worden alle gegevens van hond in op geschreven.
Ontwormen wordt vanaf de tweede week van het bestaan van de pup af aan gedaan. Eerst iedere twee weken en daarna al hij een enting krijgt.
Soms kan het gebeuren dat je bij je hond een vlooi tegen komt (wij hebben er gelukkig nog nooit een gehad) je kunt dan speciaal spul kopen om ze weer weg te krijgen. Maar het kan ook zijn dat de hond allergisch is voor een vlooienbeet. Daarom behandelen wij onze honden iedere maand met Advantage (bij de dierenarts te koop) en slaan dan twee vliegen in een klap.
Loopsheid
Een teefje wordt rond de 9 maanden voor het eerst loops. Bij de Shiba gebeurt het ook regelmatig dat een teefje al met 6 maanden loops wordt. De loopsheid duurt ongeveer 3 weken. In deze periode heeft het teefje een bloederige uitscheiding. De vruchtbare periode ligt meestal tussen de 10e en 15e dag van de loopsheid. In deze periode zal de teef zich laten dekken door een reu. Voor en na deze periode zal de teef de reuen over het algemeen afsnauwen. Omdat de vruchtbare periode per teef nog wel eens wil verschillen, is het raadzaam de teef gedurende 4 weken aangelijnd uit te laten. Hoe goed uw teefje normaal ook naar u luistert, als de vruchtbare periode is aangebroken is de kans groot dat de teef van u wegloopt op zoek naar reuen. Kieskeurig is ze op dat moment dan niet. Een ongelukje zit dan in een klein hoekje. De reu die interesse heeft zal er ook alles aan doen om bij zijn teefje in de buurt te komen en de kleinste gaatjes in de omheining zijn groot genoeg om doorheen te kruipen.
Mocht je teefje loops zijn en je hebt een leuk stoffen bankstel of vloerbedekking hebben liggen, dan is het aan te raden om een broekje en inlegkruisjes te kopen en aan te geven. Meestal vinden ze dit geen pretje maar daar wennen ze snel aan.
Kijk er alleen niet raar van op als een loopse Shiba zich zelf zo goed schoon wil houden zodat ze dan ook gewoon een vuil inleg kruisje op eet, daar is het een Shiba voor.