Het is zeer raadzaam een bench (kamerkennel) voor uw pup aan te schaffen. Een bench geeft namelijk een gevoel van bescherming (een wolf in de natuur heeft ook een hol). Als de pup uit zijn eigen in de bench gaat liggen laat hem dan met rust, dit is namelijk een teken dat hij zijn rust zoekt en nodig heeft.

Keiko en Rontu in benchDoor een bench is de pup ook eerder zindelijk. Een gezonde pup uit een schoon nest zal zijn eigen ligplaats namelijk niet bevuilen, mits hij wel met regelmaat uitgelaten wordt. In het begin ieder drie uur en dat ga je uitbouwen naar vier keer per dag.

Als de pup zijn behoefte heeft gedaan terwijl u dat niet gezien heeft, dan mag u de pup nooit straffen en met zijn neus door zijn behoefte heen halen. De hond heeft geen idee wat u hiermee bedoelt. Nogmaals, u kunt alleen de pup bestraffen als u de pup op heterdaad betrapt. Als de pup het goed doet, dient u de pup te belonen met een aai en braaf te zeggen of wat lekkers te geven. Goed gedrag moet beloond worden.

Ook kan de pup niet in de fout gaan als hij even alleen moet blijven. Dit voorkomt een hoop ergernis als u thuiskomt, uw stoelen zullen nog heel zijn. Anders kan het zijn als de pup losloopt wanneer u weg bent. Bij thuiskomt kunt u een ravage aantreffen. Straffen achteraf heeft geen zin, de pup kan het verband niet leggen. Straffen kunt u alleen doen als u de pup op heterdaad betrapt. Daarom zet uw pup in de bench als u even geen tijd heeft om op de pup te letten.