Hij is bescheiden, makkelijk te verzorgen en hij past zich snel aan. Wil je hem opvoeden, dan is dat een hele taak.

De Shiba is intelligent en hij leert snel, maar hij leert alleen wat hij wil leren. Daarom moet je altijd op je hoede zijn: die kleine met zijn engelachtige lachje daagt je voortdurend uit. Maar hoe consequenter je bent in wat je van hem wilt, hoe meer hij van je zal houden. Je moet hem voortdurend dingen laten doen en geef niet op voordat hij ook gedaan heeft wat je wilt. Hij houdt van afwisselende wandelingen. Twee keer een half uur per dag is genoeg, maar de Shiba loopt graag langer. Je kunt zijn reukvermogen uitdagen door hem iets te laten opsporen.

Zijn concentratievermogen en intelligentie kun je prikkelen door allerlei spelletjes. Naar een speciale hondenspeelplaats hoef je alleen maar te gaan als je merkt dat je hond duidelijk behoefte heeft aan lichamelijke inspanning en contact met andere honden. Bergbeklimmen, boswandelingen, strandwandelingen en joggen in het park vindt hij heerlijk. Het is geen zwerver, hij zal altijd in de gaten houden waar je bent, daarbij zal hij wel flink wat afstand nemen. Soms wint het jachtinstinct en kan hij zelfs een poosje wegblijven, maar zal altijd terugkomen op de plaats waar hij u voor het laatst gezien heeft. Laat een Shiba dus alleen los op plaatsen waar hij geen kwaad kan, dus waar geen verkeer is of andere bedreigende situaties.

Borstelen

Het is helemaal niet nodig om de Shiba vaak te borstelen, een pup moet je dit natuurlijk wel leren, maar zodra ze er aan gewend zijn is één borstelbeurt in de week meer als genoeg. Maar in de ruiperiode kun je lachen, het lijkt dan of je geen hond over houdt en het is dan ook aan te raden om zeker om de dag je hond een borstelbeurt te geven. Het is dan wel makkelijk als je de goede spullen hebt: een harkje en een penneborstel (slicker). Het help ook als je regelmatig (zalm)olie door zijn eten doet of schapen vet geeft, dan gaat het verharen een stukje sneller.

Keiko en Rontu net geborsteld

In bad

In bad doen is ook iets wat niet hoeft, tenminste als de hond niet in een hoopje van een koe, een dode vis of zo heeft liggen rollen. Maar ook in bad doen kan je natuurlijk eens een keer doen als het nog een pup is, dan heeft hij dat ook al eens mee gemaakt. Mocht het nodig zijn om hem toch in bad te doen gebruik dan wel een hondenshampoo.

Nagels knippen

Wel nodig is nagels knippen, want die moeten kort gehouden worden. Mocht je onverhoopt een keer in "het leven" knippen dan is bloem (ja, waar je mee bakt) de oplossing, je doet dat op het bloedende nageltje en het bloeden stop eigenlijk vanzelf.